poniedziałek, 29 grudnia 2014

Jaglanka z dodatkiem egzotyki

Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek, który pobudza nasz metabolizm do działania, dodaje nam energii na cały dzień, wzmacnia układ immunologiczny, chroniąc nasz organizm przed infekcjami i ogólnym osłabieniem oraz wpływa korzystnie na sprawność pracy umysłowej. Warto jednak pamiętać, aby posiłek ten zawierał wszystkie niezbędne składniki odżywcze i składał się z węglowodanów złożonych, a nie prostych (dzięki temu uniknie się wahań glukozy we krwi), białka i tłuszczy. Moja dzisiejsza propozycja to znowu odrobina egzotyki w tradycyjnych połączeniach, czyli kasza jaglana z pitają i granatem.




Kasza jaglana nie bez powodu nazywana jest królową wszystkich kasz. Jako jedyna nie zakwasza organizmu (objawy zakwaszenia to między innymi: cienie pod oczami, bóle głowy, niestrawność, wypryski, nadwaga, ogólne osłabienie organizmu, zaburzenia snu itd.). W składzie ma rzadko spotykaną krzemionkę, która ma korzystny wpływ na wygląd włosów, paznokci i cery, a także na przemianę materii i produkcję komórek, kontrolując tym samym procesy starzenia się organizmu. 

Dlaczego pitaja (inaczej smoczy owoc)? Bo pięknie się prezentuje na zdjęciach;) A tak na poważnie, to byłam ciekawa smaku, który okazał się nie tak powalający jak wygląd. Pitaja jest delikatna, orzeźwiająca, lekko słodkawa, a w konsystencji przypominająca owoc kiwi. Jest bogatym źródłem witaminy C oraz doskonałym źródłem fosforu i wapnia, dzięki czemu wspomaga zachować zdrowe kości i piękne zęby. Ponadto jest niskokaloryczna:) 

Granat natomiast jest zwany cudownym owocem, zawierającym takie właściwości jak: zapobieganie procesom starzenia, łagodzenie problemów trawiennych, regeneracja skóry, poprawianie przepływu krwi itp. 

Zatem propozycja mojego śniadania, to bomba witaminowa! Koniecznie spróbujcie:) 


SKŁADNIKI:
4 łyżki kaszy jaglanej 
pół małego banana
1 łyżeczka kakao, 
szczypta wanilii i cynamonu
3 daktyle
połowa pitaji
łyżka pestek i soku granatu 
łyżeczka płatków migdałów


PRZYGOTOWANIE:
Kaszę prażymy na patelni do momentu, aż poczujemy przyjemny zapach orzechowy (uwaga, żeby nie przypalić!). Zalewamy gorącą wodą i płuczemy. Do odsączonej kaszy wlewamy około 10 łyżek wrzątku i gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem. W między czasie zalewamy również daktyle wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Ugotowaną kaszę miksujemy razem z bananem, kakao, wanilią, cynamonem i daktylami. Pitaję rozkrajamy na połowę, wyciągamy miąższ łyżką, kroimy w kostkę i dodajemy do jaglanki. Z granatu wyciskamy sok, wyjmujemy pestki i całość posypujemy migdałami. Pycha!:) 
Smacznego!





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...